verloskundige, vroedvrouw, bevallen in het ziekenhuis, veilig bevallen
Genieten van je zwangerschap
begint bij duidelijkheid
 

Verloskundigenpraktijk Huissen beantwoordt al je vragen

Verloskundigenpraktijk Huissen beantwoordt al je vragen

Zeker als dit je eerste zwangerschap is, heb je waarschijnlijk ontzettend veel vragen. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kindje goed groeit, en waarop moet je voorbereid zijn bij de bevalling? Een aantal vragen beantwoorden we hier. Bij het intakegesprek zal de verloskundige je nog veel meer informatie en materiaal geven. Heb je vragen waarop je hier geen antwoord kunt vinden?

Bel dan Verloskundigenpraktijk Huissen: 06 - 3384 0515.

Van Franse kaasjes tot foliumzuur: hoe en wat bij zwangerschap

Je hoort vanuit je omgeving vooral vaak wat er níet mag, maar je mag ook een heleboel wél als je zwanger bent. Hieronder vind je informatie die je kan helpen tijdens je zwangerschap. En je mag jezelf natuurlijk best een beetje verwennen in deze spannende tijd. 

Voor de zwangerschap

Foliumzuur
Dit is een vitamine die van nature in onze voeding voorkomt (vitamine B11). Als je voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap een verhoogde hoeveelheid van deze vitamine inneemt, verkleint dit de kans op een aantal aangeboren afwijkingen: open rug, buikwanddefect, open schedeltje, en waarschijnlijk ook hazenlip. Foliumzuur koop je zonder recept bij de drogist of apotheek.

Als er een verhoogd risico is op een van bovenstaande afwijkingen, is het belangrijk om een hogere dosis foliumzuur te slikken. Je moet dan al vóór je zwanger wordt contact opnemen met je huisarts. Deze schrijft dan een hogere dosering voor (4 of 5 milligram per tablet), waarvan je elke dag een tablet inneemt. In deze doseringen is foliumzuur alleen op recept verkrijgbaar.

Medicijnen
Lees bij medicijngebruik altijd de bijsluiter. In bepaalde gevallen mag je niet zwanger raken tijdens het gebruik van medicijnen. Voor de meeste medicijnen geldt dat je ze niet mag gebruiken als je zwanger bent. Ze kunnen schadelijke gevolgen hebben voor het kind. Dit geldt al vanaf twee weken zwangerschap (het moment waarop de zwangerschapstest positief is).

Kun je niet zonder de medicijnen, dan kun je het beste advies vragen aan je huisarts. Misschien zijn er dan andere medicijnen die je kunt gebruiken. Ook kan het zijn dat je tijdens je zwangerschap niet door een verloskundige begeleid kunt worden, maar dat je begeleid wordt door een gynaecoloog.

Voedingsadvies
Je baby eet wat jij eet. Daarom is je voeding tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk. Van de meeste vitamines en mineralen heb je net wat extra nodig als je zwanger bent. Dat wil niet zeggen dat je "voor twee" moet eten. De voeding die normaal gesproken wordt geadviseerd voor volwassenen bevat ook voldoende voedingsstoffen voor zwangere vrouwen. Wat richtlijnen:

 • Eet geen rauw vlees
 • Vermijd rauwe (niet-gepasteuriseerde) melk en zachte kazen die van rauwe melk (au lait cru) zijn gemaakt
 • Gebruik lever en leverproducten met mate. Lever bevat veel vitamine A, dat schadelijk kan zijn voor de ongeboren vrucht. Dagelijks een boterham met leverworst is toegestaan
 • Eet veel verse groenten en fruit (goed wassen)
 • Drink voldoende water: zo’n 1,5 liter per dag extra op wat je normaal drinkt
 • Neem melkproducten

Bij het gebruik van gezonde voeding is het niet noodzakelijk om extra vitaminepreparaten te slikken. Wil je dit toch, gebruik dan een vitaminepreparaat speciaal voor zwangere vrouwen.

Roken, alcohol en drugs
Hier kunnen we kort over zijn: niet doen. Alcohol en roken verminderen de vruchtbaarheid ernstig en kunnen, net als drugs, de ongeboren vrucht onherstelbare schade toebrengen.

Wanneer je zwanger bent is roken (en rook in je omgeving) schadelijk voor het ongeboren kind. Het is verstandig te stoppen met roken. Wanneer je hier hulp bij zoekt, kun je terecht bij je huisarts of bij Roken Info, en in geval van een zwangerschap uiteraard ook bij ons! Na je zwangerschap weer beginnen met roken raden we af. De rook is schadelijk voor je baby – en natuurlijk voor jezelf. 

Zwanger

Tijdens het intakegesprek bespreken we je persoonsgegevens. We noteren de ziektegeschiedenis en eventuele aangeboren afwijkingen die voorkomen in de familie van jou en je partner. Eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen worden besproken en we stellen vast wanneer je bent uitgerekend.

We bespreken ook of je mogelijk gebruik wil maken van prenatale screening, op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl vind je hierover meer informatie. Hieronder staan de mogelijke testen kort uitgelegd.

Combinatietest
Ook krijg je voorlichting over de mogelijkheid tot het laten doen van de eerste-trimester-screening. Dit is een combinatietest die de kans berekent dat je in deze zwangerschap een kindje met het syndroom van Down draagt en nog 2 andere chromosoomafwijkingen. Tijdens het intakegesprek gaan we het hier uitgebreid over hebben. Deze test wordt door de meeste verzekeringen niet vergoed.

20 weken echo
De structurele echoscopische screening (ook wel 20-wekenecho) wordt wel vergoed. Dit is een medische echo waarbij het kindje van top tot teen wordt nagekeken. Er zijn helaas wel afwijkingen die op de echoscopie niet zichtbaar zijn. De combinatietest en 20-wekenecho worden doorgaans verricht bij verloskundig centrum Espérance in Arnhem.

Risicoselectie
Tijdens de intake meten we de bloeddruk. We luisteren nog niet naar het hartje van de baby, omdat dit pas mogelijk is na 12 weken zwangerschap. Het doel van de intake is om een goede risicoselectie te maken. 

We bekijken of er risicofactoren zijn tijdens de zwangerschap en kunnen naar aanleiding hiervan een gynaecoloog inschakelen.

De vervolgafspraken zullen plaatsvinden volgens het volgende controleschema:

 • Tot 24 weken zwangerschap kom je om de 4 weken
 • Vanaf 24-26 weken kom je elke 3 weken
 • Vanaf 32-33 weken kom je elke 2 weken
 • Vanaf 36-37 weken kom je elke week

Natuurlijk kun je tijdens deze controles vragen stellen en klachten bespreken. Verder doen we de volgende onderzoeken:

 • Je bloeddruk wordt gemeten; ook is er de mogelijkheid om je te wegen
 • Na 12 weken wordt aan je buik gevoeld om de groei van de baarmoeder te controleren en luisteren we naar het hartje van de baby. Vanaf ongeveer 30 weken kan ook de ligging van de baby in de buik bepaald worden
 • Rond 30 weken controleren we je bloed nog een keer om te kijken hoe het met het ijzergehalte gesteld is
 • Vanaf 36 weken kom je elke week, zodat het laatste stukje van je zwangerschap goed bewaakt kan worden

Moeders voor Moeders
Tegenwoordig krijgt een op de zes stellen te maken met verminderde vruchtbaarheid. Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap vergroten. Bij zulke behandelingen maken artsen onder meer gebruik van geneesmiddelen die hCG bevatten (het zwangerschapshormoon 'humaan Chorion Gonadotrofine'). Dit hormoon wordt uit de urine van zwangere vrouwen gehaald tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap. Moeders voor Moeders verzamelt deze urine en helpt zo andere stellen die zwanger willen worden. 

Wat mag wel en wat niet?

 • Als je de babykamer zelf gaat schilderen, gebruik dan bij voorkeur verf op waterbasis en zorg voor goede ventilatie in de ruimte waar geschilderd wordt
 • Het verven van je haar kun je beter uitstellen tot na de zwangerschap. Niet alleen omdat altijd een deel van het chemisch product in je bloedbaan komt, maar ook omdat je haar in de zwangerschap sowieso meer te lijden heeft (daardoor pakt permanent ook meestal minder goed)
 • Ongediertebestrijding bij je huisdier: laat dit bij voorkeur door anderen doen. Lees ook bij de behandeling van hoofdluis goed de bijsluiter: de meeste producten mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap!
 • Gebruik van zonnebank en sauna kun je beter matigen tijdens je zwangerschap, in verband met overmatige hitte en zwangerschapsvlekken die op je lichaam kunnen ontstaan
 • Roken tijdens je zwangerschap is natuurlijk ontzettend slecht. Hoe moeilijk het ook is, probeer in een keer te stoppen, want afbouwen mislukt meestal. Gebruik geen nicotinepleisters of nicotinekauwgom want ook daarin zit nicotine, wat bij de baby terechtkomt. Als je eenmaal bent gestopt, ga dan niet na de zwangerschap weer beginnen, want kinderen die in een rokerige omgeving opgroeien zijn sneller vatbaar voor verkoudheid, astmatische klachten en bovendien bestaat er in de babytijd meer kans op wiegendood

 • Je kunt tijdens je zwangerschap rustig doorgaan met sporten. Prestatiegericht sporten wordt afgeraden
 • Aan te raden sporten zijn: fietsen, zwemmen en yoga
 • Het eten van kaas die van rauwe melk is gemaakt, zoals brie en camembert, wordt afgeraden. In rauwe melk kan de bacterie Listeria zitten, die gevaarlijk is voor de ongeboren baby
 • Eet niet teveel lever: daar zit veel vitamine A in. Teveel van deze vitamine kan schadelijk zijn voor de baby. Dagelijks een boterham met leverworst mag; een stuk lever liefst niet vaker dan eenmaal per week
 • Indien je gezond en gevarieerd eet, is het overbodig om een multivitaminepreparaat te gebruiken
 • Gebruik bij minder gezonde voedingsgewoonten multivitaminen speciaal voor zwangeren. In gewone preparaten zit onder meer teveel vitamine A
 • Het eten van rauw vlees wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. In rauw vlees kan de parasiet toxoplasmose voorkomen, die schadelijk kan zijn voor de ongeboren vrucht
 • Toxoplasmose kan ook aanwezig zijn in de ontlasting van katten. Verschoon daarom de kattenbak niet zelf, en doe handschoenen aan als je in de tuin wilt werken. Groenten uit de tuin dien je ook zorgvuldig te wassen

Praktische zaken

Wanneer er een kindje komt, gaat er veel veranderen. Er zijn dan ook een aantal zaken die geregeld moeten worden:

Kraamzorg/kraampakket
Als je zo’n drie maanden zwanger bent, schrijf je je in voor kraamzorg en vraag je bij de verzekeraar een kraampakket aan. Tijdens het intakegesprek met de verloskundige krijg je folders mee van verschillende kraamzorgbureaus:

Heb je de kraamzorg geregeld, bel dan je verzekering om door te geven waar je de kraamzorg hebt geregeld en om een kraampakket aan te vragen.

Voorlichtingsavonden

Verloskundigenpraktijk Huissen organiseert in samenwerking met:

prenatale voorlichtingsavonden voor zwangeren en hun partner uit de gemeente Lingewaard.

Tijdens deze avonden worden onderwerpen besproken als je zwangerschap en gezonde voeding, kraamzorg, zwangerschapscursussen, borstvoeding/kunstvoeding en babyhandling.

Er worden 2 avonden georganiseerd, één tussen de 8 en 20 weken zwangerschap, en één tussen de 25 en 35 weken zwangerschap.

De 1e bijeenkomst: Kinderopvang Zonnekinderen “de Zon” Frankentaler 73 Huissen, 19:30 – 22:00 uur

 • 8 december 2016
 • 2 februari 2017
 • 30 maart 2017
 • 18 mei 2017
 • 13 juli 2017
 • 7 september 20176
 • 26 oktober 2017
 • 21 december 2017

De 2e bijeenkomst: Kinderopvang Zonnekinderen “de Volle Maan” Plaza 127 Huissen, 19.30 – 22.00 uur

 • 26 januari 2017
 • 13 april 2017
 • 29 juni 2017
 • 14 september 2017
 • 7 december 2017

Deelname aan de voorlichtingsavond is mogelijk voor alle zwangeren en hun partners, woonachtig in de gemeente Lingewaard.

Aanmelden kan via onderstaande link.

Aanmelden informatie avond

Niet getrouwd?
Als je niet getrouwd bent, moet de vader van het kindje zijn kindje erkennen. Dit gebeurt bij voorkeur voor je 24 weken zwanger bent. De vader wordt anders door de wet niet gezien als vader van het kindje. Je gaat hiervoor samen naar het gemeentehuis met geldig legitimatiebewijs om de akte van erkenning te ondertekenen. Dan bepaal je bovendien welke achternaam jullie kindje gaat krijgen.

Kinderopvang
Als jullie na de geboorte van het kindje allebei willen blijven werken, moet je kinderopvang regelen. Houd rekening met eventuele wachtlijsten en doe dit op tijd.

Bed verhogen
Vanaf 36 weken is het verplicht het bed te verhogen. Dit doe je eenvoudig met bedklossen. Deze kun je gratis lenen bij de thuiszorgwinkel, ook als je geen lid bent van de thuiszorgvereniging. Het bed moet verhoogd blijven tot 8 dagen na de bevalling. Wanneer het problemen geeft het bed te verhogen, geven wij je op het spreekuur andere tips.

Zwangerschapscursus
We adviseren je een zwangerschapscursus te volgen, zeker tijdens je eerste zwangerschap. Meer informatie hierover krijg je tijdens het intakegesprek. Een zwangerschapscursus kun je volgen bij:

 

 

Seksualiteit

Seksualiteit en zwangerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer er problemen zijn op seksueel gebied, is het belangrijk dat jullie ons dat vertellen! Ook wanneer je in het verleden iets vervelends hebt meegemaakt op seksueel gebied, rondom een inwendig onderzoek, of op een andere manier met geweld te maken hebt gehad, willen wij dit graag weten. We kunnen je dan beter begeleiden.

Op seksueel gebied kan er veel veranderen tijdens en na een zwangerschap, zowel bij de vrouw als bij de man. De behoefte aan seks kan verminderen, of juist groter worden. Je kunt elkaar meer of minder aantrekkelijk gaan vinden. En de lichamelijke beleving van seks kan veranderen. Dit komt door lichamelijke veranderingen, veranderingen in de relatie en praktische veranderingen (een baby in huis). Door de verbeterde doorbloeding van de baarmoedermond kan er mogelijk bloedverlies optreden na het hebben van gemeenschap. Dit is normaal en bij twijfel kun je contact opnemen met de verloskundige.

De eerste drie maanden
De vrouw heeft in het eerste trimester vaak minder zin om te vrijen. Dit komt door zwangerschapshormonen, vermoeidheid en in sommige gevallen ook misselijkheid. De borsten groeien: dit kan een warm, erotisch gevoel geven. Soms is het juist een vreemd en onaangenaam gevoel. Het kan ook voorkomen dat de vrouw makkelijker opgewonden raakt. Dit komt doordat de geslachtsorganen beter doorbloed raken. Bepaalde posities die voorheen prettig waren, kunnen nu pijnlijk zijn.

Het tweede trimester
Tijdens maand 4, 5 en 6 voelen veel zwangere vrouwen zich beter dan de eerste drie maanden, waardoor de zin om te vrijen vaak weer terugkomt. Door zwangerschapshormonen kunnen de schaamlippen opzwellen en wat paarsig kleuren; dit is normaal. De geslachtsorganen blijven goed doorbloed, waardoor de vrouw doorgaans sneller opgewonden raakt. Wanneer een vrouw een orgasme heeft, trekt haar baarmoeder samen. 

Het duurt langer voor de baarmoeder weer ontspant na het klaarkomen. Ook kan het pijnlijk zijn wanneer de vrouw wel opgewonden raakt, maar niet klaarkomt. De man kan de dikke buik van de vrouw onaantrekkelijk vinden, maar er zijn ook mannen die de buik en volle, zwangere borsten juist erotisch vinden.

 

De laatste drie maanden
De laatste drie maanden van je zwangerschap is vrijen vaak lastig omdat je buik in de weg zit. De “lepeltje lepeltje”-houding kan dan een oplossing zijn. Veel vrouwen ontwikkelen lichamelijke klachten (onder meer rugpijn en vermoeidheid) waardoor ze minder zin in vrijen hebben. Sommige hoogzwangeren worden duizelig wanneer ze langere tijd op hun rug liggen. Als een vrouw klaarkomt trekt haar baarmoeder samen. Vanaf ongeveer 7 maanden zwangerschap, trekt de baarmoeder langduriger samen tijdens een orgasme. Dit voelt aan als een harde buik, en kan onaangenaam zijn. Soms gaan de borsten lekken als de vrouw opgewonden raakt. De vagina wordt korter. Veel mannen vinden vrijen nu eng en hebben het gevoel dat ze met de penis bij het kindje komen. Deze angst is onterecht: het kindje is goed beschermd!

Wanneer mogen jullie niet vrijen?
In principe zijn er geen beperkingen in hoe of hoe vaak jullie willen vrijen tijdens de zwangerschap. In bepaalde situaties wordt vrijen echter afgeraden:

 • Als een miskraam in gang is (je mag alleen vrijen met condoom)
 • Als de placenta voor de baarmoedermond ligt en je bloed verliest
 • Bij een dreigende vroeggeboorte
 • Bij gebroken vliezen

Wanneer hier sprake van is, zullen we dit altijd duidelijk tegen je zeggen.

Als vrijen pijnlijk is
Soms is vrijen pijnlijk tijdens de zwangerschap. Dit kan veroorzaakt worden door lichamelijke veranderingen (zie hierboven), maar ook door spierkrampen, een volle blaas, vaginale droogheid, onvoldoende opgewonden zijn, of spataders rondom de vagina. We geven je de volgende tips: neem de tijd (wacht tot je opgewonden bent), ga vooraf plassen, probeer verschillende houdingen om te zien wat comfortabel is, gebruik glijmiddel (te koop bij drogist of apotheek). Ook vrijen zonder gemeenschap kan uitkomst bieden.

Als vrijen voor de zwangerschap ook al pijnlijk was, zijn er waarschijnlijk andere oorzaken. We raden je aan hier met je huisarts over te praten of advies te vragen bij een seksuoloog of bekkenfysiotherapeut.